satış noktaları
ödül programı iletişime geçin

güneş yanığı nedir?


Paylaş:

Hemen hemen hepimiz güneş yanığı yaşamışızdır ve çoğumuz muhtemelen o sırada güneş koruyucu kullanmıyorduk. (Hay aksi.) Belki de "sadece 10 dakika daha" kayıtsızca güneşe çıkarken cildimize neler olduğunu gerçekten anlasaydık, bu kadar rahat davranamazdık.

Güneş yanığı, cildin aşırı ultraviyole (UV) maruziyetine verdiği bir tepkidir ve ciddi bir hasar oluştuğunu gösterir. 10 dakika yoğun UV'ye maruz kalmak gibi kısa bir sürede bile, cilt bu düşmana karşı savunma sistemini harekete geçirir.

Ciltte oluşan hasarın ilk belirtisi kızarıklıktır. Bu durum, onarım gerektiren durumlara vücudun verdiği enflamatuar yanıttır ve kan damarlarının genişlemesinin bir sonucu olarak meydana gelir. Daha sonra cilt, suyu ve nemini kaybetmeye başlayacaktır ve ciltte belirgin bir gerginlik hissi oluşacaktır. Yavaş yavaş, cilt hücreleri kalınlaşmaya başlayacak ve UV ışınlarının daha derin katmanlara nüfuz etmesini ve hücrelerin DNA'sına zarar vermesini engellemek için melanin (pigment) üretilecektir (bronzlaşma).

Cildin yüksek düzeyde güneş ışığına maruz kalması, düzensiz açık veya koyu lekeler olarak ciltte görülen hipo veya hiperpigmentasyona neden olabilir. Vücut, minimum miktartarda hasar ile baş etmede mükemmeldir, ancak maruziyet vücudun onarma ve temizleme yeteneğinden daha büyükse, daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. DNA hasar görürse ve DNA'nın onarım mekanizmaları baskılanırsa, cilt kanseri bile meydana gelebilir.

Cilt Neden Soyulur?

Güneş yanığı sonrası soyulma, vücudunuzun "kontrolü kaybetme" ve kanserli hale gelme riski olan hasarlı hücrelerden kurtulma yöntemidir. Bu tehlike nedeniyle tüm hasarlı hücrelere, bu hücrelerin içindeki onarım mekanizmaları aracılığı ile kendilerini yok etmeleri talimatı verilir. Hücrelerin bu toplu ölümü, hasarlı cilt katmanlarının tamamının soyulmasına ve bu katmanların altındaki diğer hücrelerle yer değiştirilmesine neden olur.

Güneş Yanığım Var, Şimdi Ne Yapmalıyım?

Öncelikle probleminizin sebebine dikkat etmelisiniz: Derhal güneşten çıkın. Susuz kalabileceğiniz için bol su için. Cilt ciddi şekilde kabardıysa, bir tıp doktorundan yardım isteyin. Aksi takdirde iltihabı azaltmak ve cildinizin daha derin katmanlarına verilen hasarı azaltmaya çalışmak önemlidir.

Soğuk bir banyo yapın (herhangi bir duş ürünü olmadan) ve ardından cildi kurulayın. Cildin soğumasını önleyeceği ve durumu daha da kötüleştirebileceği için yağlı ve kalın yapıdaki kremleri kullanmayın. Bunun yerine, kızarık bölgelere bol miktarda yatıştırıcı bir güneş sonrası bakım jeli uygulayın ve güneşten ve ısıdan uzak durun. İritasyonu, acıyı ve kızarıklığı azaltmak için Karanfil, Meyan Kökü, Lavanta, Salatalık ve Yucca gibi içeriklere sahip ürünleri tercih edin. Ayrıca UV ile tetiklenen DNA hasarının onarımını hızlandırmak için Japon Kızılağaç olarak bilinen inanılmaz içeriğe sahip ürünleri seçin. Bu içeriği, cildi yeniden nemlendirmeye yardımcı Yosun ve Hyaluronik Asit gibi içerikler ile kombine edin ve cildinizi sakinleştirin.

Ve hayır, ertesi gün başka bir yanık yaşamamanız için güneşe çıkmanız hiç doğru olmaz! Cildinizin hala iyileşmeye çalıştığını ve bu nedenle birkaç gün doğrudan güneş ışığından uzak durmanız gerektiğini unutmayın. Cildinizin mükemmel bir kayıt tutucu olduğunu aklınızda tutun. Mükemmel bir güneş sonrası ürün kullanmış olsanız bile, zamansız yaşlanma veya daha sonradan ortaya çıkabilecek cilt kanseri şeklinde onarılamaz hasarlar meydana gelmiş olabilir. Bir dahaki sefere “sadece 10 dakika daha” diye karar verirken iki kez düşünün; – çünkü bağışıklık sisteminiz dinliyor, unutmayın!

Önceki makale hava kirliliği cildi yaşlandırır mı?
Sonraki makale kahverengi lekelerin nedeni

Paylaş