satış noktaları
ödül programı iletişime geçin

cilt nasıl yaşlanır


Paylaş:

Yaşam akışımızda cildinize ne olduğuna dair bir döküm.

hikayede öne çıkanlar

  • Cilt yaşlandıkça, sıkılık, gerginlik ve parlaklık gibi gençlik ile ilgili özelliklerini korumaya yardımcı olan doğal süreçlerde bir yavaşlama yaşar.
  • Cildimizin doğal savunma mekanizmalarının bir sonucu olarak, hücre yenilenmesinin, hücre devir hızının yavaşlaması, hücre aktivitesi ve onarımının azalması ile cilt yaşlanmasının gözle görülür belirtileri (lekeler, ince çizgiler, kırışıklıklar vb.) ortaya çıkar.

Cildimiz doğduğumuz andan itibaren yaşlanmaya başlar ancak genellikle donukluk, cansızlık, lekeler, ince çizgiler, kırışıklıklar ve gevşek, incelmiş doku gibi belirtiler oluşmaya başlamadan, biz bu durumu yaşlanma olarak düşünmeyiz. Yaşlanmanın bu gözle görülür belirtilerine neden olan şeyler oldukça karmaşıktır ve genetiğinize ve ekspozomunuza (yaşam tarzı + bulunduğunuz çevre) göre değişir. Bunlar önemli olaylardır:

20'ler

20'li yaşlarımızın başlarında(!) , sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları, çevresel hasar ve sürekli UV'ye maruz kalmak cildin yapısal bütünlüğünü tehlikeye atmaya başlar. Serbest radikallere karşı hücre savunmamız zayıflamaya başlar ve cilt hasarıyla savaşma konusundaki doğal yeteneğimiz azalır. Hücre yenilenmesi ve devir hızı da doğal olarak yavaşlamaya başlar, cildin ışıltısı ve parlaklığı azalır.

30'lar

30'lu yaşlarımızda, cildi sıkı tutan kolajen ve cildin elastikiyetini sağlayan elastin parçalanarak gözle görülür kırışıklara neden olur. Hücre yenilenmesi ve devir hızının azalmaya devam etmesi, daha mat ve cansız bir cilde ve eşit olmayan cilt tonuna yol açar. Hatta bazı hücreler inaktif hale gelerek "zombilere" dönüşebilir ve bu da zararlı enflamatuar toksinlerin artmasına yol açarak cilt yaşlanmasının görünümünü hızlandırır.

40'lar

40'lı yaşlarımızda cilt daha ince görünür ve cildi doğal olarak koruyan bariyer lipidler artık yoğun değildir. Bu nedenle de nemsizlik sorunu yaşanabilir. Hormonal aktiviteye bağlı olarak, ciltte düzensiz cilt tonundan erişkin akneye kadar beklenmedik bir çok oluşum ortaya çıkabilir. Koyu lekeler ve belirgin matlık gibi cilt yaşlanmasının daha görünen belirtileri de ortaya çıkabilir.

50+'lar

50'li yaşlarımızdan sonra cildimizin bariyer lipid tabakası azalır, bu da ciltte nemin daha az tutulmasına ve daha fazla hassasiyet ve nemsizlik yaşama olasılığına neden olur. Kronik stres ve enflamasyon, hem içerden hem de dışardan vücudun kendini onarma sürecini geciktirerek, kalıcı izlere ve daha uzun iyileşme sürelerine yol açar. Bu nedenle de ciltte belirgin kırışıklıklar, ince çizgiler ve renk değişiklik gözlemlenir.

Her yaşta sağlıklı görünen cildin sırrı

Her yaşta sağlıklı görünen ışıltılı bir cilt elde etmek için cilt bakım rutininizi yaşam tarzınıza ve ortamınıza göre geliştirmeniz gerekir. İklim koşulları, sağlık durumunuz veya yeni cilt bakımı hedeflerinizdeki bir değişiklik için genellikle bazı düzenlemeler yapmak gerekebilir. Cildinizde bir değişiklik yaşadığınızda, nasıl devam edeceğinize dair ipuçları için bir Dermalogica cilt terapistine danışın.

Önceki makale antioksidanlar ile daha iyi bir cilt
Sonraki makale yazın yüzmek cildimi nasıl etkiler?

Paylaş